keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

pitkä ja negatiivinen teksti muotiblogeista

Mun blogi ei ole ollut minkään sortin muotiblogi enää pitkään aikaan. Vähitellen kiinnostus taltioida kivat asut ja uudet vaatteet on hälventynyt. Osin tuntemattomista, osin tiedostetuistakin syistä. Tavallaan olen vain kasvanut ulos siitä touhusta, niin hauskaa touhua kuin se aikanaan olikin (ja joo, silti täällä tullaan varmasti vielä silloin tällöin näkemään asukuviakin).

Olen aina ollut sitä mieltä, että muotibloggaaminen on turhamaista hömpötystä, myös silloin kun oma blogini koostui lähinnä asukuvista. Ihan turha sitä on muuksi koittaa naamioidakaan. Mutta lähes jokainen nykyihminenhän on turhamainen, joten en millään tavalla lyttää muotibloggaamista - kullakin on oma tapansa harrastaa hömppää. Eikä muotibloggaaminen kuitenkaan ole vain jotain itseriittoista oman ulkonäön esiintuomista, sillä pukeutuminenhan on itseilmaisua parhaimmillaan. Ja blogit ovat tuoneet todella kätevän keinoon jokaiselle levittää oma näkemystä siitä, mikä on kaunista.


Asukuvien postaaminen siis todella on samaan aikaan sekä höpöhöpöä että hieno tapa ilmaista itseään. Ja kyllä, huomaan tuon suuren ristiriidan, jonka lause muodostaa. Mutta ristiriitaista hommaahan tuo bloggaaminen usein onkin. Sanotaan, että tää on mun blogi ja teen mitä haluun, mutta kalastellaan ja kosiskellaan samalla lisää lukijoita hinnalla millä hyvänsä. Sanotaan taas, että tää on mun blogi ja teen mitä haluun, mutta otetaan lahjoja vastaan ihan minkälaiselta yritykseltä vain, sopi se omaan tyyliin ja arvomaailmaan tai ei.

Useimmat muotiblogit ovatkin ruvenneet tökkimään. Osittain siksi, että etenkin suomalaisessa kategoriassa suurin osa suosituista muotiblogeista alkaa vähitellen näyttää yhä enemmän joltain Angelica Blick -kopioilta aina kuvanmuokkaustyylistä lähtien. Persoonallinen, itseilmaisullisempi puoli tuntuu kevenevän, ja se aiemmin mainittu turha hömpötys painaa toisessa vaa'an toisessa kupissa ainakin minun silmissäni monissa blogeissa yhä enemmän. Monista muotiblogeista ei nappaa enää sitä samaa sopivan kotikutoista, yksilöllistä ja rehellistä fiilistä kuin ennen, vaan niiden kuvituksesta pyritään tekemään mahdollisimman huoliteltua, kuin suoraan muotilehden editoriaaleista napattua. Itse en ainakaan jaksa tällaisia "liian siloiteltuja" muotiblogeja enää edes lukea, kun bloggaajan persoona usein häipyy ylihuoliteltujen, aikakauslehtimäisten kuvien taakse. Harva "isompi" blogi enää inspiroi. Tietenkin kyse on myös omasta mausta pukeutumisen suhteen, mutta ei vain siitä.


Toinen, suurempi muotiblogi-yökkäys tulee siitä jäätävästä, halpisketjuliikkeiden rytkyjen haalimisesta. Ostetaan kuukausittain iso läjä trendikuteita Cubuksesta ja Ginasta ja myydään kohta kirppiksellä pois, hintalaput usein edelleen vaatteissa roikkuen. Mitä ihmettä?? Tällainen toiminta on aina herättänyt minussa suurta kummastusta, mutta viimeisen vuoden tai parin aikana se on alkanut tökkiä uudella tavalla. Ja tätä touhua ei tietenkään harrasta vain muotibloggaajat, eivätkä päivänselvästi myöskään kaikki heistä. Liian moni kuitenkin.

Ja kyllä, myös minä shoppaan näissä isoissa, pahoissa ketjuliikkeissä. Kuitenkin mielestäni erittäin kohtuudella ja koko ajan suurempi osa vaatehankinnoista on kirppiskamaa ja vintagea. Kirppiksiltä tulee ostettua enemmän vaatteita ihan vain vaatekaapin päivittämisen ilosta, ketjuliikkeistä useammin "oikeaan tarpeeseen". Vaikka onhan tuo tarvitsemisenkin käsite toki kyseenalainen, kun miettii, millaisessa yltäkylläisyydessä me kaikki elämme, mutta se nyt onkin jo oma aiheensa erikseen.

Tulee hassu olo, kun lukee säännöllisesti ylitsepursuavia ostospostauksia, yleensä aina samoista blogeista: 5 toppia Bik Bokista, kahdet kivat housut H&M:stä ja muutama neule. Kyllähän niitä kaikkia ostoksia ehtii varmasti käyttää, jos päällä on joka päivä uudet vaatteet, mutta useimmat meistä, myös ne himoshoppaajat, jumiutuvat niihin muutamiin lemppareihin ja loput unohtuvat kaappiin. Miksei ennen ostamista voi miettiä vähän tarkemmin? Vaikka vuoden päästä myisikin ne turhat vaatteet kirpparilla eikä vain heittäisi roskiin.

Jokukin bloggaaja joskus totesi, että pakko shopata lisää, koska täytyy saada uusia asuja esiteläväksi blogiin. Minusta tyylitaiturin ja kiinnostavan bloggaajan tekee kuitenkin se, että osaa yhdistellä vanhoja vaatteita niin, että ne näyttävät ennennäkemättömältä kokonaisuuksilta. Ei se, että on ostanut lukuisat kauden trendituotteet ennen muita - tämä näyttää usein lähinnä tylsältä. Tietysti tyyliä kuitenkin saa ja kuuluukin päivittää, mutta siihen on tarjolla eettisempiäkin keinoja kuin uusien akryylirättien jatkuva haaliminen. En silti itsekään valitettavasti ole niin tiedostava ihminen, ettenkö ostaisi välillä näitä vähemmän eettisiä vaatteita. Mutta se kuuluisa kohtuus onkin avainsana myös tässä asiassa.


Onhan tästä aiheesta kirjoitettu oivaltavammin ja jäsennellymminkin useaan otteeseen, mutta koska tämmöiset jutut ovat viime aikoina pyörineet mielessä blogeja selaillessa, teki mieli kasata ajatukset tekstiksi. Ehkä joku samaistuu tähän ärsytykseen lähes identtisistä, suosiota kalastelevista blogeista sekä niihin liittyvästä päättömästä shoppaamisesta. Tai noh, olisi aika hälyttävää, jos ei samaistuisi - vähintäänkin jälkimmäiseen ajatukseen.

Jos joku edes luki tämän loppuun, toivon, ettei mun pointtia ymmärretty ihan väärin. Siistejä suomalaisia muotiblogeja on edelleen, mutta monissa on nykyisin niin paljon yrittämisen katkua, ettei niitä ole enää hauska lukea. On tavallaan ironista, että samalla kun suomalaisia, laadukkaita muotiblogeja ponnistaa pinnalle yhä enemmän, tuntuu, että kiinnostavaa seurattavaa on yhä vähemmän.

Postauksen höysteenä muutamat Tumblrin uumenista löytyneet kuvat, niillä ei siis sen kummempaa yhteyttä tekstin sisältöön.

16 kommenttia:

 1. Puhut täyttä asiaa. Oon itekin miettinyt tätä samaa ja jostain kumman syystä muakin on alkanut ärsyttää nämä blogimaailmaa täydentävät, lähes samankaltaiset muotiblogit. Kyllähän niistä asukuvista voi saada inspistä omaan pukeutumiseen, mutta musta niin monet blogit hukkuvat siihen massaan ja on hankalaa löytää blogi, joka on kaiken tämän muotihömpötyksen lisäksi mielenkiintoinen ja sellainen, että sitä oikeasti jaksaa lukea. Mä oon lopettanut niin monen blogin seuraamisen juuri tämän nimenomaisen syyn vuoksi: niistä on muodostunut ihan mielettömän tylsiä, pelkkiä asukuvia täynnä olevia sivustoja. Oon liian old school varmaankin :D

  Ja ai niin, mä en yhtään tykkää niistä "saatu lahjana päläpäläpäläkaupalta blogiyhteistyön kautta", nykyään sellaisia sanoja lukee niin usein, kun ihmiset esittelevät uusia vaatteitaan... Anyhow, hyvä ja pohtiva teksti, tykkäsin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, vaikka mäkin tykkään eniten blogeista joissa on muutakin kuin asukuvia, ei pelkästään asujakaan postaavissa blogeissa itsessään ole mitään vikaa. Se on just se aitouden puute mikä tökkii, ja myös toi mitä sanoit yhteistyöpostauksista - liika on liikaa. Blogeista vaan on tullut niin iso bisnes, minkäs sille mahtaa... Mäkin taidan olla liian old school sitten, haha. :D

   Ja kiva jos tykkäsit postauksesta, kiitos! :)

   Poista
 2. Niiin totta! Hyvä kirjotus Iisa!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jees kiitti Vilma, kiva kuulla että muut on samalla aaltopituudella!

   Poista
 3. Totta turiset! Kyllä mä niitä asukuvia jaksan tietyssä määrin katella jos tyyli vaan iskee, mut jos blogi on pelkkää H&M-rättiasua ja sponsoripostaa toisensa perään niin missä siinä on se kaikki omalaatuisuus? Mulla lopahtaa heti kiinnostus jos tuntuu siltä että niitä postauksia väännetään puoliväkisin joka päivä postaamalla just pelkkä päivän asu, ku eiks tän homman kuitenki pitäis olla kivaa..? Jossain vaihees vaan tuli semmonen kynnys vastaan muotibloggaamisen kanssa et ei jesta tää on pinnallista. Mikäs siinä jos siitä hommasta nauttii, mut jos se ilo ja kiinnostus ei välity lukijalle asti nii kyllähän siin hommassa jotain on pielessä sit :P Joinaan old school-porukkaan, haha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ei bloggaamisen kuuluisi olla sellaista väkisin väännettyä ainakaan jos se on pelkkä harrastus! Tervetuloa joukkoomme, haha! :D

   Poista
 4. Oon itsekin havahtunut tohon turhien rättien ostamiseen omassa elämässäni. Menneisyydessä on tullut ostettua niin paljon niitä "ihan kivoja" rytkyjä, kun kerta halvalla saa. Nykyään pyrin miettimään tarkemmin, enkä osta enää vaatetta, jos se on ainoastaan ihan kiva. Mietin myös, onko vaatteelle käyttöä tulevaisuudessakin, ja vaatekaapin sisältö onkin alkanut koostua yhä enemmän klassikoista. Kiinnitän huomiota myös noihin mainitsemiisi materiaaleihin - akryylista valmistetut vaatteet eivät enää kaappiini päädy, vaikka leikkaus olisi kuinka kiva.

  Mun mielestä on kuitenkin tärkeää olla tuntematta mitään suurta ylemmyydentuntoa tällaisista asioista. Vaikka olen kunnostautunut tässä yhdessä asiassa, se ei tarkoita että olisin mitenkään parempi ihminen tai suuri ajattelija, joka taistelee systeemiä vastaan muiden tuhotessa maailmaa. En implikoi sinun ajattelevan niin, mutta veikkaan, että tällainen ajattelutapa ja tunne omasta paremmuudesta uhkaa välillä useita meistä, ainakin itseäni. Loppujen lopuksihan me kaikki ollaan osasyyllisiä ties mihin kammottaviin asioihin, ja harva ostamamme asia on täysin eettisesti tuotettu.

  Täytyy myöntää, että itse nautin oikein viimeisen päälle laitettujen ja muotilehtimäisten blogien lukemista. Vastapainoksi myös kotikutoisempi ja persoonallisempi tyyli miellyttää silmää. Seuraan monia tällaisia kritisoimiasi blogeja ja voin rehellisesti myöntää pitäväni niistä. Totta kai samalla tiedostan myös näiden blogien epäkohdat. Kuitenkin tuntuu, että jokaisesta asiasta löytyy nykyään jotakin epäeettistä tai eettisesti ei-niin-korkeatasoista.

  Itse nautin elämässäni monista turhamaisista asioista, kuten vaikkapa nimenomaan näiden hömppäblogien lukemisesta, jatkuvasta selfieiden napsimisesta ja meikkaamisesta. Loppujen lopuksi kaikki mitä me täällä teemme on niin kovin turhaa, eikä hömpötyksessä ole sinällään mielestäni mitään vikaa. Toki silti on hyvä asia, että tällaisia asioita pohditaan, ja ainakin omasta puolestani voin sanoa, että lukisin tällaisia postauksia mieluusti useimminkin. Yksi piristysruiske noiden hömppäblogien maailmaan voisivat olla nimenomaan mielipidekirjoitukset aina silloin tällöin, jolloin kirjoittajan persoona ja ajatusmaailmakin pääsisivät enemmän esiin. Sulla on hyvin sana hallussa ja fiksuja ajatuksia, joten jään kyllä innolla odottamaan, jos joskus toistekin kirjoittaisit lisää tämänkaltaisia postauksia.

  Oon samanikäinen tyttö kuin säkin ja lukenut sun blogia ties kuinka kauan, ja vaikka pukeutumistyylisi onkin muuttunut, niin oon kyllä aina pitänyt sua blogin perusteella tosi fiksuna ja miellyttävänä persoonana. Hyvää jatkoa sulle niin blogin kanssa kuin yleensäkin elämässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, olipas kiva ja fiksu kommentti!

   On tosi hyvä juttu että yhä useampi miettii omia kuluttamistottumuksiaan, koska ainakin mulla niissä on tooosi paljon parantamisen varaa. Eikä eettinen elämäntapa tietenkään tee kenestäkään parempaa ihmistä, vaikka paremman kuluttajan kylläkin.

   Sanoit, että itse tykkäät lukea noita vimpan päälle siloiteltuja blogeja, ja ei siinä todellakaan mitään pahaa ole, sehän on ihan makuasia! Toiset tykkää siitä tyylistä, ja ymmärrän myös miksi. Itsekin luen mieluiten blogeja, joiden kuvat ovat hyvälaatuisia jne., kunhan oma persoona ja siihen kuuluva pukeutumistyyli ei huku kaiken sen huolittelun alle. Ja kuitenkin huomaan tykkääväni eniten blogeista, joissa on jokin "vähän vinksallaan", eikä sitä täydellistä muotilehtilookia.

   Kiva jos tykkäsit postauksesta! Ja mun mielestä on aina niin ihana kuulla, että joku on lukenut mun blogia jo pitkän aikaa, vaikka muutoksia on tapahtunut paljon. Kiitos kun olet pysynyt mukana! :)

   Poista
 5. Oon täysin samaa mieltä. Varsinkin kun on puhe niistä kaikista nettikauppojen kanssa tehtävistä "yhteistyöhankkeista", joitten ainoa tarkoitus kuitenkin on vaan saada kaikki kuluttamaan yhä enenemissä määrin kertakäyttömuotia. Ihan mahtava teksti!

  Linkkaan nyt tähän oman blogini ja tämän ei todellakaan oo tarkoitus olla pelkkä lukijankalastusyritys, on vain positiivista, jos käyt katsomassa. Sulle on varmaan ookoo, jos linkkaan tän sun postauksen mun seuraavaan omaan postaukseen, koska mun mielestä tää pitäisi jokaisen lukea. Go sinä :)

  sl-stereohearts.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteistyöhommat pursuaa kyllä nykyisin korvista ulos, oli yritys lähes mikä tahansa, mutta on toisaalta myös hienoa, että bloggaajat auttavat tuomaan näkyvyyttä sellaisille yrityksille, joihin itse uskovat. Blogien kauttahan esim. monet uudet, vielä tuntemattomat kotimaiset merkit saavat julkisuutta ja asiakkaita. Kunhan blogi ei ole täynnä pelkkiä yhteistöitä ja bloggaaja miettii vähän mitä yritystä lähtee mainostamaan niin yhteistyöt on ihan ok!

   Tietty saa linkata oman blogin, käyn heti kurkkaamassa! :) Ja tottakai voit linkittää tämän tekstin postaukseesi jos haluat, tosi kiva jos tykkäsit ja oot samoilla linjoilla!

   Poista
 6. Hah, ihan kuin tää ois mun kirjoittama teksti :') Oon hakkeroitunu sun koneelle unissani ja kirjoittanu tän?

  Asiaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha älä huoli, minä se vain olin!

   Ja kiitoksia! :)

   Poista
 7. Tosi hyvin kirjotettu!

  Oon ain ihan kikseissä ku löydän blogin josta bloggaajan persoona paistaa läpi. Tää on sellanen. :–)

  VastaaPoista
 8. Asiaa Iisa! Tosi hyvä teksti! :)

  VastaaPoista